Tez Formatlama Nasıl Yapılır?

Tez, çalışmayı hazırlayan öğrenci için özgün araştırma gerektiren ve bilimsel makale olarak tamamlanan özel çalışmalardır.

Tez formatlama nasıl yapılır sorusuna cevap olarak; ‘tezin tümünün yazım kılavuzunda belirtilen kurallara uygun hale getirilmesidir’ denilebilir. Başka bir deyişle tez formatlama, dış kapaktan kaynakçaya kadar özgeçmiş ve varsa ekleriyle birlikte bir bütün olarak titiz bir şekilde düzenlenerek çıktıya hazır hale getirme işlemini ifade etmektedir.

Tez Formatlama bilimsel çalışmaları şekilsel açıdan biçimlendirme olarak ifade edilmektedir. Danışmanlar tez içeriğindeki konular nasıl ele alınarak işlenmiş, nasıl analiz edilmiş gibi detaylardan çok tez düzenine bakarlar. Bu nedenle düzen işi yazım kadar önemlidir ve öğrencileri en fazla uğraştıran konudur.

Lisans öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri ve doktora öğrencileri, hazırladıkları tez için tez düzenlemesi yaptırmaya ihtiyaç duymaktadırlar. Tez düzenlemesine önem verilmediği durumlarda tez çalışmalarının reddedilmesi durumu ortaya çıkabilir.  O zaman yapılabilecek tek işlem hataları düzeltmek ve sonrasında heyete tekrar sunmak olacaktır.

Tez düzenlemesinin yapılma şekli ve tezler için yapılması gereken işlemler, çalışmayı hazırlayan öğrenciye göre değişebilmektedir. Bazen özgün olarak araştırılması gereken bir konu ya da bilimsel bir makale şeklindeki özel çalışmalar tez konusu olabilmektedir. Tez, üniversite tarafından istenen yazım kurallarına uygun ve belirtilen sayfa yapısı şekline uygun olarak hazırlanır. Tez hazırlamak, titizlikle yürütülmesi gereken ve dikkat isteyen bir çalışmadır.

Tez formatlama nasıl yapılır sorusu şu şekilde cevaplanabilir:

  • Tez Formatlama işlemi yapılırken elde edilen araştırmaların, sunulacağı kurum ve kuruluşa teslim edilmesi için hazırlanan kılavuza uygun formatta düzenlenmesi gerekmektedir.
  • Düzenleme işleminin aşamaları şu şekilde geçekleştirmek gerekmektedir; ilk olarak yazım kılavuzunun göz önünde bulundurulması gerekir. Daha sonra yapılan çalışma için formata uygun işlem gerçekleştirilebilir.
  • Kılavuza göz atılarak hangi bölümlerden oluşması gerektiği değerlendirilir.
  • Çalışmaların düzenlenmesi için Word belgesi üzerinde çalışma yapılabilir. Word programı hakkında yeterli bilgi sahibi değilseniz o zaman program kullanımı konusuna uzman olan, tez formatlama yapan bir kurumdan yardım alınabilir.
  • Sayfaların düzeni ve sayfa numaralarına dikkat edilerek gerekli düzenlemeler çalışmanın tümüne uygulanmalıdır.
  • Çalışmanın kapağı düzgün ve özen gösterilerek ayarlanmaya çalışılmalıdır. Özet içeren bölümler istenilen şekilde dizayn edilmelidir.
  • İçindekiler bölümü dikkatlice kontrol edilerek, başlıkların doğru sayfada yazıldığından emin olunmalıdır.

Okuduğunuz üniversitenin hangi bölümünde olursanız olun tez çalışması, belirlenmiş kurallara uygun olarak yapılmalıdır. Tez konusu olan çalışma farklı başlıklar altında uzun sayfalar boyunca anlatılmaktadır. Yazının uzun olup sayfalarca sürmesi anlatım bozuklukları olmasına, cümle düşüklüklerine ve imla hataları gibi çok sayıda yazım yanlışına yol açabilmektedir. Bu şekildeki hatalar tez hazırlama kurallarından biri olan “kısa ve anlaşılır cümleler kurulmalıdır” kuralına ters durumlar ortaya çıkarabilir. Bu durumda tez formatlamaya ek olarak redaksiyon çalışmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Akademik çalışmayı gerçekleştiren bilim insanları yaptıkları çalışmaların sayfa düzeni ya da formata uygun olmaması nedeniyle çalışmalarının iade edilip düzenleme yapmasını istemelerinden endişe etmektedirler aylarca uykusuz geçen günler ve bin bir zahmet ile hazırlanan bilimsel çalışmadan ziyade düzenlemesi, çalışmayı yazmaktan daha meşakkatli bir iştir. Bu nedenle de içerik olarak tamamlamış ancak şekil yönünden düzenlenmesi gereken çalışmanızın formata uygun düzenleme işlerini kısa süre içerisinde yapmaktayız. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir